Συνολικές προβολές σελίδας

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο 30 Απριλίου 2016

Semifreddo (Σεμι φρέντο) σοκολάτα καραμέλα


Semifreddo (Σεμι φρέντο) σοκολάτα καραμέλα

με σος Σοκολάτας και καφέ

Χτυπάμε τα ασπράδια σε μαρέγκα
Υλικά:
Για το semifreddo
  1. 4 αυγά
  2. 55γρ ζάχαρη
  3. 500ml Κρέμα γάλακτος
  4. 1 βανίλια
  5. 1 δόση καραμέλα βάζου
  6. 100γρ κουβερτούρα γάλακτος
Υλικά:
Η μαρέγκα είναι έτοιμη όταν γυρνάμε το μπολ ανάποδα και στέκεται
Με το σύρμα χτυπάμε τους κρόκους με τη ζάχαρη, έτσι παστεριώνουμε 

τα αυγά
  1. Χωρίζουμε τα ασπράδια από τους κρόκους
  2. Χτυπάμε στο μίξερ τα ασπράδια μέχρι να γίνουν μαρέγκα
  3. Σε ένα μπωλ με το χέρι χτυπάμε τους κρόκους με τη ζάχαρη
  4. Αναμιγνύουμε με την μαρέγκα
  5. Χτυπάμε την κρ. γάλακτος σε σφιχτή κρέμα
  6. Πρόσθέτουμε το μίγμα μαρέγκας-κρόκων στην κρ.γάλακτος και με απαλές κινήσεις ομογενοποιούμε 
  7. Χωρίζουμε ισομερώς
  8. Στη μισή κρέμα προσθέτουμε την καραμέλα και στην άλλη μισή την σοκολάτα που έχουμε λιώση στον φούρνο μικροκυμμάτων
  9. Στρώνουμε σε φόρμα πρώτα την σοκολατένια κρέμα και από πάνω απλώνουμε την κρέμα καραμέλα

  10. Βάζουμε στην κατάψυξη για τουλάχιστον 5 ώρες 

Υλικά:
για την σος 
  1. 300 γρ. γάλα
  2. 400 γρ. κουβερτούρα γάλακτος τεμαχισμένη
  3. 2 δόσεις καφέ espresso  
Εκτέλεση:


  1. Τεμαχίζουμε την σοκολάτα σε μικρά κομμάτια.
  2.  Ζεσταίνουμε το γάλα (όχι να βράσει)
  3.  το ρίχνουμε πάνω από τη σοκολάτα.
  4. Προσθέτουμε τον καφέ και ομογενοποιούμε
Σερβίρουμε το semifreddo με σάλτσα σοκολάτας






Τετάρτη 27 Απριλίου 2016

ΜΑΚΑΡΟΝΙΑ ΜΕ ΚΟΚΚΙΝΗ ΣΑΛΤΣΑ & ΛΑΧΑΝΙΚΑ

ΜΑΚΑΡΟΝΙΑ ΜΕ ΚΟΚΚΙΝΗ ΣΑΛΤΣΑ & ΛΑΧΑΝΙΚΑ

Μπορεί να είμαστε στην καρδιά της Σαρακοστής, αυτό δε σημαίνει ότι δεν μπορούμε να φάμε καλά..

ΥΛΙΚΑ
  1. 500γρ μακαρόνια πέννες
  2. 250 γρ κόκκινη σάλτσα
  3. 1κγ Ζωμό λαχανικών
  4. Ελαιόλαδο
  5. Λαχανικά (μελιτζάνα, πιπεριά φλωρίνης, κολοκυθάκι,)
  6. Ντοματίνια
  7. Αρκετό ζεστό νερό

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
  1. Σε ένα μεγάλο τηγάνι ρίχνουμε τα μακαρόνια και ζεστό νερό μέχρι να καλυφθούν και βράζουμε σε δυνατή φωτιά
  2. Προσθέτουμε  το ζωμό λαχανικών και την κόκκινη σάλτσα και αφήνουμε να βράσουν
  3. Παράλληλα κόβουμε σε μικρά κομμάτια τα λαχανικά (τα οποία προηγουμένως έχουμε ψήσε)
  4. Ρίχνουμε μέσα στο τηγάνι τα λαχανικά
  5. Ανακατεύουμε συχνά και αν χρειαστεί συμπληρώνουμε ζεστό νερό
  6. Όταν είναι σχεδόν έτοιμα ρίχνουμε τα ντοματίνια και τα μπαχαρικά της αρεσκείας μας (Βασιλικά, δυόσμο, ρίγανη)
  7. Αφήνουμε 1-2 λεπτά και κατεβάζουμε από τη φωτιά 
Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ότι ζυμαρικά μας αρέσουν, προσοχή αν πάρουμε σπαγκέτι θα μας δυσκολέψουν μέχρι να μαλακώσουν και να γυρνάνε στο τηγάνι

ΚΟΚΚΙΝΗ ΣΑΛΤΣΑ

ΚΟΚΚΙΝΗ ΣΑΛΤΣΑ

ΥΛΙΚΑ
  1. Μισό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  2. 2 σκ σκόρδο
  3. 1 κιλό ντομάτες 
  4. Λίγο ελαιόλαδο
  5. αλάτι, πιπέρι
  6. Βασιλικός 
  7. 1 κγ ζάχαρη
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
  1. Τρίβουμε τις ντομάτες στον τρίφτη
  2. Σοτάρουμε σε βαθύ τηγάνι ή κατσαρολάκι  το κρεμμύδι και το σκόρδο
  3. Μόλις τα κρεμμύδια γίνουν διάφανα, αφαιρόυμε το σκόρδο ώστε να πάρουμε μόνο το άρωμα του
  4. Ρίχνουμε τις ντομάτες και τη ζάχαρη και αφήνουμε να βράσουν για περίπου 10-15 λεπτά σε χαμηλή φωτιά
  5. Προσθέτουμε αλάτι πιπέρι και λίγο βασιλικο, ανακατεύουμε και κατεβάζουμε από τη φωτιά

Τρίτη 26 Απριλίου 2016

Νηστίσιμο Κέικ

 ΝΗΣΤΙΣΙΜΟ ΚΕΪΚ

 

Η πιο εύκολη εκτέλεση κέικ, που υπάρχει, κατάλληλο για να το κάνετε με παιδιά, εγγόνια, ή ανήψια
 
ΥΛΙΚΑ
  1. 3/4 φλ. σπορέλαιο
  2. 2 φλ. ζάχαρη
  3. 3,5 φλ. αλεύρι  για όλες της χρήσης
  4. 2 φλ. νερό
  5. 3 κ.σ. ξύδι
  6. 6 κ.σ. κακάο
  7. 1 κ.γ. αλάτι
  8. 2 βανίλιες
  9. 2 κ.γ. σόδα μαγειρική
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά του κέικ
  2. Αδείαζουμε το μίγμα σε βουτυρωμένη και αλευρωμένη φόρμα
  3. Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο για 40-45 λεπτά
  4. Είναι έτοιμο αν βυθήσουμε ένα μαχαίρι και βγει καθαρό
ΥΛΙΚΑ για το γλάσο
  1. 1 φλ. ζάχαρη άχνη
  2. 3 κ.σ. κακάο
  3. 1 κ.γ. σπορέλαιο
  4. 3 κ.σ. νερό
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά μαζί
  2. Ρίχνουμε πάνω από το ζεστό κέικ 

Δευτέρα 25 Απριλίου 2016

Μακαρονάδα Θαλασσινών

Μακαρονάδα Θαλασσινών (νηστίσιμο)





ΥΛΙΚΑ
  1. 500γρ μακαρόνια (λιγκουίνι)
  2. 1 κρεμμύδι ξερό
  3. 1/2 σκ. σκόρδο
  4. 5-6 αντζούγιες
  5. 500γρ Κόκκινη σάλτσα
  6. 500γρ Θαλασσινά (μύδια, γαρίδες)
  7. Ντοματίνια
  8. Μαϊντανός
  9. Αλάτι 
  10. Πιπέρι
  11. Ζωμό λαχανικών σε σκόνη
  12. Ελαιόλαδο
  13. 1 ποτήρι λευκό κρασί
 ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και τα τσιγαρίζουμε στο ελαιόλαδο σε μεγάλη κατσαρόλα
  2. Ρίχνουμε τη σάλτσα και 3 ποτήρια νερό
  3. Μόλις αρχίσει να βράζει το νερό, ρίχνουμε τα μακαρόνια, το αλάτι το πιπέρι και τον ζωμό λαχανικών
  4. Ανακατεύουμε και αφήνουμε να βράσει για 5 λεπτά
  5. Στη συνέχεια ρίχνουμε τα θαλασσινά, Αφήνουμε να βράσουν για 7-10 λεπτά ανακατεύοντας τακτικα ώστε να μην κολλήσουν
  6. Ρίχνουμε λίγο μαιντανό ψιλοκομμένο και τα ντοματίνια
  7. Σβήνουμε με ένα ποτήρι λευκό κρασί και προαιρετικά προσθέτουμε λίγη τριμμένη φέτα
  8. Αφήνουμε να πιούν τα μακαρόνια το ζουμί και σερβίρουμε
Μπορούμε να αντικαταστήσουμε τον μαϊντανό με κόλιαντρο

ΠΑΤΑΤΕΣ ΓΚΟΝΦΛΕ

ΠΑΤΑΤΕΣ ΓΚΟΝΦΛΕ

Έχουν την όψη μικρών χρυσαφένιων μπαλονιών και η ιστορία τους ξεκίνησε το 1837 στην εγκανίαση της γραμμής του τραίνου Παρίσι - Σεντ Ζερμέν, όταν ο μάγειρας αναγκάστηκε να σταματήσει το τηγάνισμα καθώς το τραίνο δυσκολευόταν να ανέβει τον τελευταίο λόφο, και συνέχισε το τηγάνισμα μετά από λίγη ώρα, βάζοντας τις πατάτες σε καυτό λάδι για να γίνουν τραγανές.
Συνήθως οι οδηγίες αναφέρουν να κόψουμε τις πατάτες σε ροδέλες 3-6 εκ, μετά από καλό πλύσιμο και στέγνωμα βουτάμε τις πατάτες σε καυτό λάδι 160οC και μόλις οι πατάτες ανέβουν στην επιφάνεια (περίπου 5-6 λεπτά) τις βγάζουμε από το λάδι και τις αφήνουμε να ξεκουραστούν, και στη συνέχεια τις βουτάμε σε ακόμα πιο καυτό λάδι.
Οι διάφοροι σεφ αποδίδουν την επιτυχία στο πάχος  της πατάτας, ή στο διάστημα ανάμεσα στο πρώτο και δεύτερο τηγάνισμα... Ποια είναι όμως η αλήθεια;;;
Εδώ έρχεται η ΝΕΑ επιστήμη.. Η επιστήμη της μαγειρικής να μας δώσει εξήγηση...
Η πατάτα είναι Θερμομονωτικό υλικό,: τα κύτταρα της περιέχουν κόκκους άμυλου που φουσκώνουν όταν το νερό που περιέχουν θερμαίνεται και σχηματίζουν έναν πουρέ, έτσι κάνουν το μαγείρεμα αργό. Όταν το πρώτο λάδι είναι πολύ καυτό σχηματίζεται εξωτερικά μια υπερβολικά σκληρή κρούστα, πριν ακόμα το κέντρο ψηθεί,  και η πατάτα στη συνέχεια δεν φουσκώνει.
Το γεγονός ότι οι πατάτες ροδέλες επιπλέουν σημαίνει ότι δεν απορροφούν λάδι, γεγονός που επιβεβαιώνεται και πειραματικά ζυγίζοντας τις πατάτες και το λάδι. Σημαντικό ρόλο παίζει η σύσταση της πατάτας -78% νερό, το οποίο μετατρέπεται σε ατμό
Για να φουσκώσουν οι πατάτες θα πρέπει ο ατμός να σχηματιστεί απότομα παραμορφώνοντας την κρούστα, γι αυτό και το λάδι στο δεύτερο τηγάνισμα πρέπει να είναι πολύ καυτό.
Θα πρέπει λοιπόν στο πρώτο τηγάνισμα να δημιουργηθούν αδιαπέραστα τοιχώματα στην πατάτα για να αντέξουν τον ατμό, ενώ κατά τη διάρκει της ξεκούρασης η πατάτα τηγανίζεται μέχρι μέσα από το καυτό λάδι που έχει πάνω της, ενώ το δέυτερο τηγάνισμα την κάνει τραγανή και παράλληλα προκαλεί μια έκρηξη στο εσωτρικό της γεγονός που δημιουργεί και το φούσωμα.
Σημαντικό ρόλο παίζει το πάχος της πατάτας καθώς αν είναι πολύ λεπτή δε θα έχει περιθώριο να φουσκώσει, ενώ αν είναι πολύ χοντρή δε θα μπορέσει να ψηθεί μέχρι το κέντρο, και η πίεση δε θα είναι αρκετή να φουσκώσει τα τοιχώμα.

ΥΓ. Όσο μεγαλύτερη η τραχύτητα της πατάτας τόσο περισσότερο το λάδι που απορροφά, και φυσικά το πόσο έχει χρησιμοποιήθεί, το λάδι. Τα πολυχρησιμοποιημένα λάδια περιέχουν τασιενεργά( η απόδειξει είναι ότι τα παλιά λάδια σχηματίζουν αφρό...
 


Σάββατο 23 Απριλίου 2016

Ταλιατέλες σουπιάς με κους-κους

Ταλιατέλες σουπιάς με κους-κους

Είτε νηστεύεις είτε όχι δεν μπορείς να αντισταθείς


ΥΛΙΚΑ
  1. 1 κιλό σουπιές
  2. Αλάτι
  3. Λίγο ελαιόλαδο
  4. 500 γρ κους-κους
  5. Ζωμό λαχανικών
  6. 150ml κρασί λευκό
  7. Λίγο δυόσμο
  8. 1 πιπεριά φλωρίνης
  9. 1 πιπεριά κέρατο
 ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Καθαρίζουμε καλά τις σουπιές
  2. Τις ανοίγουμε τελείως και τις κόβουμε λεπτές λωρίδες να μοιάζουν με ταλιατέλες
  3. Αλοίφουμε τις σουπιές με λάδι και ψήνουμε για 20' σε προθερμασμένο φούρνο στους 200οC ανακατεύοντας ανα 5 λεπτά
  4. Βράζουμε νερό (ανάλογα με τις οδηγίες του κους-κους) αντικαθιστόντας 150ml νερό με το κρασί, και ρίχνουμε μέσα το κους-κους. όταν είναι έτοιμο ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο, και ψιλοκομμένες τις πιπεριές και τον δυόσμο
  5. Σερβίρουμε δίνοντας σχήμα από κούπα και τοποθετούμε από επάνω λίγες σουπιές