Συνολικές προβολές σελίδας

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 26 Απριλίου 2016

Νηστίσιμο Κέικ

 ΝΗΣΤΙΣΙΜΟ ΚΕΪΚ

 

Η πιο εύκολη εκτέλεση κέικ, που υπάρχει, κατάλληλο για να το κάνετε με παιδιά, εγγόνια, ή ανήψια
 
ΥΛΙΚΑ
  1. 3/4 φλ. σπορέλαιο
  2. 2 φλ. ζάχαρη
  3. 3,5 φλ. αλεύρι  για όλες της χρήσης
  4. 2 φλ. νερό
  5. 3 κ.σ. ξύδι
  6. 6 κ.σ. κακάο
  7. 1 κ.γ. αλάτι
  8. 2 βανίλιες
  9. 2 κ.γ. σόδα μαγειρική
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά του κέικ
  2. Αδείαζουμε το μίγμα σε βουτυρωμένη και αλευρωμένη φόρμα
  3. Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο για 40-45 λεπτά
  4. Είναι έτοιμο αν βυθήσουμε ένα μαχαίρι και βγει καθαρό
ΥΛΙΚΑ για το γλάσο
  1. 1 φλ. ζάχαρη άχνη
  2. 3 κ.σ. κακάο
  3. 1 κ.γ. σπορέλαιο
  4. 3 κ.σ. νερό
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά μαζί
  2. Ρίχνουμε πάνω από το ζεστό κέικ 

Δευτέρα 25 Απριλίου 2016

Μακαρονάδα Θαλασσινών

Μακαρονάδα Θαλασσινών (νηστίσιμο)





ΥΛΙΚΑ
  1. 500γρ μακαρόνια (λιγκουίνι)
  2. 1 κρεμμύδι ξερό
  3. 1/2 σκ. σκόρδο
  4. 5-6 αντζούγιες
  5. 500γρ Κόκκινη σάλτσα
  6. 500γρ Θαλασσινά (μύδια, γαρίδες)
  7. Ντοματίνια
  8. Μαϊντανός
  9. Αλάτι 
  10. Πιπέρι
  11. Ζωμό λαχανικών σε σκόνη
  12. Ελαιόλαδο
  13. 1 ποτήρι λευκό κρασί
 ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και τα τσιγαρίζουμε στο ελαιόλαδο σε μεγάλη κατσαρόλα
  2. Ρίχνουμε τη σάλτσα και 3 ποτήρια νερό
  3. Μόλις αρχίσει να βράζει το νερό, ρίχνουμε τα μακαρόνια, το αλάτι το πιπέρι και τον ζωμό λαχανικών
  4. Ανακατεύουμε και αφήνουμε να βράσει για 5 λεπτά
  5. Στη συνέχεια ρίχνουμε τα θαλασσινά, Αφήνουμε να βράσουν για 7-10 λεπτά ανακατεύοντας τακτικα ώστε να μην κολλήσουν
  6. Ρίχνουμε λίγο μαιντανό ψιλοκομμένο και τα ντοματίνια
  7. Σβήνουμε με ένα ποτήρι λευκό κρασί και προαιρετικά προσθέτουμε λίγη τριμμένη φέτα
  8. Αφήνουμε να πιούν τα μακαρόνια το ζουμί και σερβίρουμε
Μπορούμε να αντικαταστήσουμε τον μαϊντανό με κόλιαντρο

ΠΑΤΑΤΕΣ ΓΚΟΝΦΛΕ

ΠΑΤΑΤΕΣ ΓΚΟΝΦΛΕ

Έχουν την όψη μικρών χρυσαφένιων μπαλονιών και η ιστορία τους ξεκίνησε το 1837 στην εγκανίαση της γραμμής του τραίνου Παρίσι - Σεντ Ζερμέν, όταν ο μάγειρας αναγκάστηκε να σταματήσει το τηγάνισμα καθώς το τραίνο δυσκολευόταν να ανέβει τον τελευταίο λόφο, και συνέχισε το τηγάνισμα μετά από λίγη ώρα, βάζοντας τις πατάτες σε καυτό λάδι για να γίνουν τραγανές.
Συνήθως οι οδηγίες αναφέρουν να κόψουμε τις πατάτες σε ροδέλες 3-6 εκ, μετά από καλό πλύσιμο και στέγνωμα βουτάμε τις πατάτες σε καυτό λάδι 160οC και μόλις οι πατάτες ανέβουν στην επιφάνεια (περίπου 5-6 λεπτά) τις βγάζουμε από το λάδι και τις αφήνουμε να ξεκουραστούν, και στη συνέχεια τις βουτάμε σε ακόμα πιο καυτό λάδι.
Οι διάφοροι σεφ αποδίδουν την επιτυχία στο πάχος  της πατάτας, ή στο διάστημα ανάμεσα στο πρώτο και δεύτερο τηγάνισμα... Ποια είναι όμως η αλήθεια;;;
Εδώ έρχεται η ΝΕΑ επιστήμη.. Η επιστήμη της μαγειρικής να μας δώσει εξήγηση...
Η πατάτα είναι Θερμομονωτικό υλικό,: τα κύτταρα της περιέχουν κόκκους άμυλου που φουσκώνουν όταν το νερό που περιέχουν θερμαίνεται και σχηματίζουν έναν πουρέ, έτσι κάνουν το μαγείρεμα αργό. Όταν το πρώτο λάδι είναι πολύ καυτό σχηματίζεται εξωτερικά μια υπερβολικά σκληρή κρούστα, πριν ακόμα το κέντρο ψηθεί,  και η πατάτα στη συνέχεια δεν φουσκώνει.
Το γεγονός ότι οι πατάτες ροδέλες επιπλέουν σημαίνει ότι δεν απορροφούν λάδι, γεγονός που επιβεβαιώνεται και πειραματικά ζυγίζοντας τις πατάτες και το λάδι. Σημαντικό ρόλο παίζει η σύσταση της πατάτας -78% νερό, το οποίο μετατρέπεται σε ατμό
Για να φουσκώσουν οι πατάτες θα πρέπει ο ατμός να σχηματιστεί απότομα παραμορφώνοντας την κρούστα, γι αυτό και το λάδι στο δεύτερο τηγάνισμα πρέπει να είναι πολύ καυτό.
Θα πρέπει λοιπόν στο πρώτο τηγάνισμα να δημιουργηθούν αδιαπέραστα τοιχώματα στην πατάτα για να αντέξουν τον ατμό, ενώ κατά τη διάρκει της ξεκούρασης η πατάτα τηγανίζεται μέχρι μέσα από το καυτό λάδι που έχει πάνω της, ενώ το δέυτερο τηγάνισμα την κάνει τραγανή και παράλληλα προκαλεί μια έκρηξη στο εσωτρικό της γεγονός που δημιουργεί και το φούσωμα.
Σημαντικό ρόλο παίζει το πάχος της πατάτας καθώς αν είναι πολύ λεπτή δε θα έχει περιθώριο να φουσκώσει, ενώ αν είναι πολύ χοντρή δε θα μπορέσει να ψηθεί μέχρι το κέντρο, και η πίεση δε θα είναι αρκετή να φουσκώσει τα τοιχώμα.

ΥΓ. Όσο μεγαλύτερη η τραχύτητα της πατάτας τόσο περισσότερο το λάδι που απορροφά, και φυσικά το πόσο έχει χρησιμοποιήθεί, το λάδι. Τα πολυχρησιμοποιημένα λάδια περιέχουν τασιενεργά( η απόδειξει είναι ότι τα παλιά λάδια σχηματίζουν αφρό...
 


Σάββατο 23 Απριλίου 2016

Ταλιατέλες σουπιάς με κους-κους

Ταλιατέλες σουπιάς με κους-κους

Είτε νηστεύεις είτε όχι δεν μπορείς να αντισταθείς


ΥΛΙΚΑ
  1. 1 κιλό σουπιές
  2. Αλάτι
  3. Λίγο ελαιόλαδο
  4. 500 γρ κους-κους
  5. Ζωμό λαχανικών
  6. 150ml κρασί λευκό
  7. Λίγο δυόσμο
  8. 1 πιπεριά φλωρίνης
  9. 1 πιπεριά κέρατο
 ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Καθαρίζουμε καλά τις σουπιές
  2. Τις ανοίγουμε τελείως και τις κόβουμε λεπτές λωρίδες να μοιάζουν με ταλιατέλες
  3. Αλοίφουμε τις σουπιές με λάδι και ψήνουμε για 20' σε προθερμασμένο φούρνο στους 200οC ανακατεύοντας ανα 5 λεπτά
  4. Βράζουμε νερό (ανάλογα με τις οδηγίες του κους-κους) αντικαθιστόντας 150ml νερό με το κρασί, και ρίχνουμε μέσα το κους-κους. όταν είναι έτοιμο ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο, και ψιλοκομμένες τις πιπεριές και τον δυόσμο
  5. Σερβίρουμε δίνοντας σχήμα από κούπα και τοποθετούμε από επάνω λίγες σουπιές

Παρασκευή 22 Απριλίου 2016

Cheesecake

Cheesecake

Εύκολο, γρήγορο και ελαφρύ

ΥΛΙΚΑ
  1. 400gr βούτυρο
  2. 2 πακ μπισκότα πτι μπερ
  3. 1 κουτ ζαχαρούχο
  4. 400γρ κρέμα τυρί
  5. 2 κσ. χυμό λεμόνι
  6. Γλυκό του κουταλιού βύσσινο
 ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Τρίβουμε στο multi τα μπισκότα να γίνουν σκόνη
  2. Λιώνουμε το βούτυρο σε κατσαρολάκι και ανακατεύουμε με τα μπισκότα
  3. Ψήνουμε σε προθερασμένο φούρνο για περίπου 20 λεπτά
  4. Βγάζουμε και αφήνουμε να κρυώσει καλά
  5. Χτυπάμε στο μίξερ την κρέμα τυρί, το ζαχαρούχο και το χυμό λεμονιού
  6. Αδειάζουμε πάνω στο μπισκότο και βάζουμε για 2 ώρες στο ψυγείο
  7. Σερβίρουμε με γλυκό βύσσινο
Εναλλακτικά μπορούμε να ρίξουμε μέσα στην κρέμα ψιλοκομμένες φράουλες
Για επικάλυψη χρησιμοποιούμε μαρμελάδα φράουλα

    Πέμπτη 21 Απριλίου 2016

    Μπακαλιάρος Σκορδαλιά

    Μπακαλιάρος Σκορδαλιά

    Κυριακή των Βαϊων σε λίγες μέρες, οπότε ο Μπακαλιάρος έχει την τιμητική του
    ΥΛΙΚΑ
    1. 1,5 κιλό μπακαλιάρο
    2. Αλάτι
    3. Πιπέρι
    4. Ηλιέλαιο (για το τηγάνισμα)
    5. 700γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
    6. 500ml μαύρη μπύρα
     ΕΚΤΕΛΕΣΗ

    1. Ξαλμυρίζουμε τον μπακαλιάρο πολύ καλά, (τουλάχιστον για 48 ώρες, αλλαγή νερού κάθε 6 ώρες) 
    2. Βγάζουμε τα κομμάτια από το νερό και σκουπίζουμε πολύ καλά με χαρτί, να στεγνώσει καλά
    3. Σε ένα ταψί ρίχνουμε 200γρ αλεύρι, λίγο πιπέρι και αλάτι και ανακατεύουμε
    4. Βουτάμε ένα ένα τα κομμάτια του μπακαλιάρου στο αλεύρι να κολλήσει καλά από κάθε πλευρά
    5. Ετοιμάζουμε το κουρκούτι μας: Σε ένα βαθύ σκεύος ανακατεύουμε καλά 500γρ αλεύρι και 500ml μπύρα (αν χρειαστεί συμπληρώνουμε λίγο νερό). Θα πρέπει ο χυλός μας να γίνει τόσο πηχτός ώστε να στέκεται πάνω στο ψάρι
    6. Βουτάμε τα κομμάτια του μπακαλιάρου στο κουρκούτι, και σηκώνουμε να τρέξει το κουρκούτι που περισσεύει
    7. Στη συνέχεια τηγανίζουμε για λίγα λετά, και από τις 2 πλευρές μέχρι να πάρει χρυσό χρώμα και να γίνει τραγανός
    8. Αφαιρούμε από το λάδι και τοποθετούμε σε χαρτί κουζίνας να φύγει το περιττό λάδι
    9. Σερβίρουμε με πατάτες τηγανιτές και σκορδαλιά

    Σκορδαλιά

    ΣΚΟΡΔΑΛΙΑ

    Εύκολη σκορδαλιά με πατάτες...

    ΥΛΙΚΑ: 

    1. 5 Πατάτες
    2. 3-5 σκελίδες σκόρδο
    3. Χυμό ενός λεμονιού
    4. 1/2 κγ αλάτι
    5. Ελαιόλαδο
    ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
    1. Πλένουμε καλά και βράζουμε τις πατάτες 
    2. Χτυπάμε στο multi το σκόρδο και τον μισό χυμό λεμονιού
    3. Κόβουμε τις πατάτες σε κομμάτια και ρίχνουμε στο μίξερ μαζί με το πολτοποιημένο σκόρδο και χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθούν.
    4. Προσθέτουμε σιγά σιγά ελαιόλαδο μέχρι να πάρει το μίγμα την υφή που θέλουμε και το υπόλοιπο λεμόνι
    5. Δοκιμάζουμε και προσθέτουμε αλάτι