Συνολικές προβολές σελίδας

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 6 Μαΐου 2016

Καραμέλα Βάζου

Καραμέλα Βάζου

Ο πιο σύντομος τρόπος να φτιάξετε την πιο νόστιμη καραμέλα, οι χρήσεις της πολλές...
Επικάλυψη για κέικ, για κρέμες, για μπισκότα γεμιστά

Υλικά:
190 γρ. ζάχαρη
300 γρ. κρέμα γάλακτος
120 γρ. γλυκόζη
75 γρ. φρέσκο βούτυρο αλατισμένο

Εκτέλεση:
  1. Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε την κρέμα μαζί με τη γλυκόζη σε χαμηλή φωτιά
  2. Ρίχνουμε το 1/5 της ζάχαρης σε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε δυνατή φωτιά
  3. Όταν αρχίσει να παίρνει σκούρο χρώμα ρίχνουμε σταδιακά και την υπόλοιπη
  4. Αφηνουμε τη ζάχαρη να πάρει σκούρο χρώμα
  5. Αδειάζουμε την κρέμα γάλακτος μέσα σ' αυτήν προσεκτικά να μην καούμεκαι να μην φουσκώσει πολύ
  6. Βράζουμε για 2-3 λεπτά
  7. Αφήνουμε να κρυώσει και όταν η θερμοκρασία του μείγματος πέσει κάτω από τους 40οC, ρίχνουμε το βούτυρο
  8. Ομοιογενοποιούμε με ένα μπλέντερ χειρός και αποθηκεύουμε σε βάζα,
  9. Διατηρείται 2-3 μήνες τουλάχιστον στο ψυγείο









Δευτέρα 2 Μαΐου 2016

Διεθνής Ημέρα Πιτόγυρου

Διεθνής Ημέρα Πιτόγυρου

Υπάρχουν διεθνείς μέρες για την υγεία, τις κοινωνικές και φυλετικές διακρίσεις και άλλα θέματα που αφορούν τον κόσμο.
Μπορεί να μην το αποφάσισε ο ΟΗΕ και να μην το ανακοίνωσε κάποιος διεθνής οργανισμός, όμως για τη Θεσσαλονίκη, την 3η Μαΐου το πιτόγυρο θα έχει την τιμητική του.

Με σχετική ανάρτηση στο facebook και περίπου 10.241 προσκεκλημένους, δαιμόνιοι Θεσσαλονικείς αποφάσισαν να τιμήσουν τη σπουδαία ανακάλυψη του πιτόγυρου.

Φυσικά από το σχετικό γκρουπ στο Facebook (International eat a pitogyro day) δε λείπουν και οι κλασικές κόντρες Αθήνας και Θεσσαλονίκης για το πώς είναι πραγματικά ένα καλαμάκι και ένα σουβλάκι.


Υποβρύχιο σοκολάτα

Υποβρύχιο σοκολάτα

Υλικά:
  1. 125γρ γάλα
  2. 125γρ Κρέμα γάλακτος
  3. 500γρ ζάχαρη
  4. 50γρ γλυκόζη
  5. 25γρ κουβερτούρα
Εκτέλεση:
  1. Βάζουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα όλα τα υλικά
  2. Βράζουμε μέχρι να φτάσει στους 116 οC, ανακατεύοντας συχνά για να μην πιάσει στον πάτο
  3. Αδειάζουμε σε ένα ταψί και αφήνουμε να πέσει η θερμοκρασία στους 35οC χωρίς να ανακατεύουμε
  4. Μεταφέρουμε το μίγμα στον κάδο του μίξερ  και χτυπάμε με το φτερό για 2-3 λεπτά
  5. Μοιράζουμε το υποβρύχιο σε βαζάκια και σφραγίζουυμε 
  6. Διατηρούμε σε δροσερό μέρος 

Σάββατο 30 Απριλίου 2016

Semifreddo (Σεμι φρέντο) σοκολάτα καραμέλα


Semifreddo (Σεμι φρέντο) σοκολάτα καραμέλα

με σος Σοκολάτας και καφέ

Χτυπάμε τα ασπράδια σε μαρέγκα
Υλικά:
Για το semifreddo
  1. 4 αυγά
  2. 55γρ ζάχαρη
  3. 500ml Κρέμα γάλακτος
  4. 1 βανίλια
  5. 1 δόση καραμέλα βάζου
  6. 100γρ κουβερτούρα γάλακτος
Υλικά:
Η μαρέγκα είναι έτοιμη όταν γυρνάμε το μπολ ανάποδα και στέκεται
Με το σύρμα χτυπάμε τους κρόκους με τη ζάχαρη, έτσι παστεριώνουμε 

τα αυγά
  1. Χωρίζουμε τα ασπράδια από τους κρόκους
  2. Χτυπάμε στο μίξερ τα ασπράδια μέχρι να γίνουν μαρέγκα
  3. Σε ένα μπωλ με το χέρι χτυπάμε τους κρόκους με τη ζάχαρη
  4. Αναμιγνύουμε με την μαρέγκα
  5. Χτυπάμε την κρ. γάλακτος σε σφιχτή κρέμα
  6. Πρόσθέτουμε το μίγμα μαρέγκας-κρόκων στην κρ.γάλακτος και με απαλές κινήσεις ομογενοποιούμε 
  7. Χωρίζουμε ισομερώς
  8. Στη μισή κρέμα προσθέτουμε την καραμέλα και στην άλλη μισή την σοκολάτα που έχουμε λιώση στον φούρνο μικροκυμμάτων
  9. Στρώνουμε σε φόρμα πρώτα την σοκολατένια κρέμα και από πάνω απλώνουμε την κρέμα καραμέλα

  10. Βάζουμε στην κατάψυξη για τουλάχιστον 5 ώρες 

Υλικά:
για την σος 
  1. 300 γρ. γάλα
  2. 400 γρ. κουβερτούρα γάλακτος τεμαχισμένη
  3. 2 δόσεις καφέ espresso  
Εκτέλεση:


  1. Τεμαχίζουμε την σοκολάτα σε μικρά κομμάτια.
  2.  Ζεσταίνουμε το γάλα (όχι να βράσει)
  3.  το ρίχνουμε πάνω από τη σοκολάτα.
  4. Προσθέτουμε τον καφέ και ομογενοποιούμε
Σερβίρουμε το semifreddo με σάλτσα σοκολάτας






Τετάρτη 27 Απριλίου 2016

ΜΑΚΑΡΟΝΙΑ ΜΕ ΚΟΚΚΙΝΗ ΣΑΛΤΣΑ & ΛΑΧΑΝΙΚΑ

ΜΑΚΑΡΟΝΙΑ ΜΕ ΚΟΚΚΙΝΗ ΣΑΛΤΣΑ & ΛΑΧΑΝΙΚΑ

Μπορεί να είμαστε στην καρδιά της Σαρακοστής, αυτό δε σημαίνει ότι δεν μπορούμε να φάμε καλά..

ΥΛΙΚΑ
  1. 500γρ μακαρόνια πέννες
  2. 250 γρ κόκκινη σάλτσα
  3. 1κγ Ζωμό λαχανικών
  4. Ελαιόλαδο
  5. Λαχανικά (μελιτζάνα, πιπεριά φλωρίνης, κολοκυθάκι,)
  6. Ντοματίνια
  7. Αρκετό ζεστό νερό

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
  1. Σε ένα μεγάλο τηγάνι ρίχνουμε τα μακαρόνια και ζεστό νερό μέχρι να καλυφθούν και βράζουμε σε δυνατή φωτιά
  2. Προσθέτουμε  το ζωμό λαχανικών και την κόκκινη σάλτσα και αφήνουμε να βράσουν
  3. Παράλληλα κόβουμε σε μικρά κομμάτια τα λαχανικά (τα οποία προηγουμένως έχουμε ψήσε)
  4. Ρίχνουμε μέσα στο τηγάνι τα λαχανικά
  5. Ανακατεύουμε συχνά και αν χρειαστεί συμπληρώνουμε ζεστό νερό
  6. Όταν είναι σχεδόν έτοιμα ρίχνουμε τα ντοματίνια και τα μπαχαρικά της αρεσκείας μας (Βασιλικά, δυόσμο, ρίγανη)
  7. Αφήνουμε 1-2 λεπτά και κατεβάζουμε από τη φωτιά 
Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ότι ζυμαρικά μας αρέσουν, προσοχή αν πάρουμε σπαγκέτι θα μας δυσκολέψουν μέχρι να μαλακώσουν και να γυρνάνε στο τηγάνι

ΚΟΚΚΙΝΗ ΣΑΛΤΣΑ

ΚΟΚΚΙΝΗ ΣΑΛΤΣΑ

ΥΛΙΚΑ
  1. Μισό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  2. 2 σκ σκόρδο
  3. 1 κιλό ντομάτες 
  4. Λίγο ελαιόλαδο
  5. αλάτι, πιπέρι
  6. Βασιλικός 
  7. 1 κγ ζάχαρη
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
  1. Τρίβουμε τις ντομάτες στον τρίφτη
  2. Σοτάρουμε σε βαθύ τηγάνι ή κατσαρολάκι  το κρεμμύδι και το σκόρδο
  3. Μόλις τα κρεμμύδια γίνουν διάφανα, αφαιρόυμε το σκόρδο ώστε να πάρουμε μόνο το άρωμα του
  4. Ρίχνουμε τις ντομάτες και τη ζάχαρη και αφήνουμε να βράσουν για περίπου 10-15 λεπτά σε χαμηλή φωτιά
  5. Προσθέτουμε αλάτι πιπέρι και λίγο βασιλικο, ανακατεύουμε και κατεβάζουμε από τη φωτιά

Τρίτη 26 Απριλίου 2016

Νηστίσιμο Κέικ

 ΝΗΣΤΙΣΙΜΟ ΚΕΪΚ

 

Η πιο εύκολη εκτέλεση κέικ, που υπάρχει, κατάλληλο για να το κάνετε με παιδιά, εγγόνια, ή ανήψια
 
ΥΛΙΚΑ
  1. 3/4 φλ. σπορέλαιο
  2. 2 φλ. ζάχαρη
  3. 3,5 φλ. αλεύρι  για όλες της χρήσης
  4. 2 φλ. νερό
  5. 3 κ.σ. ξύδι
  6. 6 κ.σ. κακάο
  7. 1 κ.γ. αλάτι
  8. 2 βανίλιες
  9. 2 κ.γ. σόδα μαγειρική
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά του κέικ
  2. Αδείαζουμε το μίγμα σε βουτυρωμένη και αλευρωμένη φόρμα
  3. Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο για 40-45 λεπτά
  4. Είναι έτοιμο αν βυθήσουμε ένα μαχαίρι και βγει καθαρό
ΥΛΙΚΑ για το γλάσο
  1. 1 φλ. ζάχαρη άχνη
  2. 3 κ.σ. κακάο
  3. 1 κ.γ. σπορέλαιο
  4. 3 κ.σ. νερό
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά μαζί
  2. Ρίχνουμε πάνω από το ζεστό κέικ