Συνολικές προβολές σελίδας

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 27 Ιουλίου 2016

Πανακότα (Panacotta)

Πανακότα (Panacotta)

Καμία σχέση με την κότα που κάνει το αυγό.

 Στα ιταλικά σημαίνει ψημένη κρέμα, και έχει τις ρίζες της στην ιταλική περιφέρεια... 

Υλικά:

  • 500ml γάλα
  • 500ml κρέμα γάλακτος
  • 150γρ ζάχαρη
  • 6 φύλλα ζελατίνης
  • 1 βανίλια
  • σιρόπι βύσσινο ή σοκολάτα για το γαρνίρισμα



Εκτέλεση:

  • Μουλιάζουμε σε κρύο νερό τα φύλλα ζελατίνης
  • Ζεσταίνουμε το γάλα με τη ζάχαρη και τη βανίλια (προσοχή να μην βράσει)
  • Στραγγίζουμε τα φύλλα ζελατίνης και τα ρίχνουμε ένα ένα στο γάλα και ανακατεύουμε καλά μέχρι να διαλυθούν
  • Σε άλλο σκεύος χτυπάμε ελαφρά την κρύα κρέμα γάλακτος
  • Αφήνουμε να πέσει η θερμοκρασία από το γάλα και ρίχνουμε στην κρέμα γάλακτος.
  • Ανακατεύουμε προσεκτικά, ρίχνουμε το μίγμα σε καθαρό σκεύος και αφήνουμε στο ψυγείο για περίπου 4 ώρες
  • Σερβίρουμε με σιρόπι βύσσινο ή σοκολάτας 

Τρίτη 19 Ιουλίου 2016

Πατάτα φούρνου (Jacket Potato)

Πατάτα φούρνου (Jacket Potato)

με κρέμα τυριού παρμεζάνα μπέικον και μανιτάρια ή όπως αλλιώς θέλετε

Υλικά:

  • 4 πατάτες μεσαίου μεγέθος
  • Κρέμα τυρί 200γρ
  • Παρμεζάνα 25 γρ
  • Μπέικον κύβοι 50 γρ
  • Μανιτάρια ψιλοκομμένα 50γρ
  • Βούτυρο
  • Ελαιόλαδο
  • Αλάτι



Εκτέλεση:

  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180οC 
  • Αλείφουμε τις πατάτες με ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε λίγο αλάτι
  • Τις τρυπάμε 4-5 φορές με ένα πιρούνι (για να μην σκάσουν) και τις τοποθετούμε στον φούρνο για 90-120 λεπτά, μέχρι να γίνουν τραγανές απ'έξω και μαλακές μέσα
  • Παράλληλα ετοιμάζουμε την κρέμα, σοτάρουμε το μπέικον με τα μανιτάρια
  • Αφήνουμε να κρυώσει λίγο και ανακατεύουμε την κρέμα τυρί και την παρμεζάνα
  • Μόλις οι πατάτες είναι έτοιμες βγάζουμε από τον φούρνο, σκίζουμε από τη μια πλευρά σε σχήμα σταυρού και πιέζουμε από το πλάι
  • Προσθέτουμε από πάνω, λίγο βούτυρο και την κρέμα 
  • Εναλλακτικά σερβίρουμε με κασέρια, βούτυρο, φασόλια


Τρίτη 12 Ιουλίου 2016

Κρουασάν (croissant)

Κρουασάν (croissant)

με ζαμπόν και κασέρι, με πραλίνα, με μαρμελάδα ή όπως αλλιώς θέλετε

Υλικά:

  • 350 γρ. γάλα
  • 55 γρ. ζάχαρη
  • 14 γρ. ξερή μαγιά
  • 500 γρ. αλεύρι
  • 350 γρ. παγωμένο βούτυρο 
  • μία πρέζα αλάτι
Εκτέλεση:

  • Σε μια μικρή κατσαρόλα ζεσταίνουμε ελαφρώς το γάλα μέχρι τους 50οC.
  • Προσθέτουμε τη μαγιά, τη ζάχαρη και μια πρέζα αλάτι, ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθούν
  • Προσθέτουμε τα ¾ από το αλεύρι, ομογενοποιούμε και αφήνουμε για 5'
  • Προσθέτουμε το υπόλοιπο αλεύρι και ζυμώνουμε στο χέρι μέχρι να ξεκολλάει το ζυμάρι από τα χέρια.
  •  Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο 1 ώρα.
  • Απλώνουμε αλεύρι σε επιφάνεια εργασίας και με τον πλάστη ανοίγουμε παραλληλόγραμμο σχήμα περίπου 40x25.
  • Χτυπάμε με τον πλάστη το βούτυρο ώστε να γίνει λεπτό περίπου 20x12
  •  Το τοποθετούμε στο κέντρο της ζύμης και διπλώνουμε τις άκρες και καλύπτουμε όλο το βούτυρο. 
  • Πιέζουμε με τον πλάστη σε μακρόστενο σχήμα και το διπλώνουμε στα 3 και το αφήνουμε στο ψυγείο για 1 ώρα. 
  • Επαναλαμβάνουμε αυτή τη διαδικασία άλλες τρεις φορές σε διάστημα κάθε 4-5 ώρες.
  • Στο τέλος, το ανοίγουμε σε λεπτό πάχος μισού εκατοστού. Το κόβουμε σε λωρίδες και κάθε λωρίδα σε τρίγωνα. Κάθε τρίγωνο το τυλίγουμε σε ρολό ξεκινώντας από τη φαρδιά πλευρά.
  • Τα βάζουμε σε μια λαδόκολλα σε λαμαρίνα και τα αφήνουμε για 2 ώρες ώστε να διπλασιαστούν.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200οC για περίπου 25 λεπτά, μέχρι να πάρουν χρυσαφί χρώμα.
  • Αφήνουμε να κρυώσουν λίγο και καταναλώνουμε, με τη γέμιση της αρεσκείας μας
Πρόταση:
Σχηματίζουμε μεγαλύτερα κρουασάν και κατα το τύλιγμα τοποθετούμε μέσα ένα κομμάτι σοκολάτας

Σάββατο 28 Μαΐου 2016

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ BURGER

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ BURGER





 Η Παγκόσμια Ημέρα Burger είναι από τις μέρες που χρειάζεσαι για να βρίσκεις αφορμή. Θα έτρωγα μπέργκερ σήμερα όπως και να έχει, αλλά τώρα άλλα τώρα ένας λόγος παραπάνω «ένεκα της ημέρας»


Φέτος, για 5η συνεχόμενη χρονιά γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Burger το Σάββατο 28 Μαΐου και σίγουρα οι fans του θα βρουν μιας πρώτης τάξεως αφορμή για να τη «γιορτάσουν» όπως της αρμόζει! Ο μόνος, και φυσικά απολαυστικός στόχος της ημέρας είναι να φας burgers!

Παρασκευή 6 Μαΐου 2016

Χαλβάς της γιαγιάς

Χαλβάς της γιαγιάς

1-2-3-4 ο χρυσός  κανόνας της γιαγιάς για τον παραδοσιακό σιμιγδαλένιο χαλβά με πορτοκάλι

Υλικά:
  1. 1 κούπα ηλιέλαιο
  2. 2 κούπες σιμιγδάλι χοντρό
  3. 3 κούπες ζάχαρη
  4. 4 κούπες νερό
  5. 2 πορτοκάλια
  6. 1κγ κανέλα

Εκτέλεση:
  1. Βράζουμε τα πορτοκάλια για περίπου 40 λεπτά μέσα σε νερό, αφιαρούμε τη φλούδα και χτυπάμε την ψύχα στο μπλέντερ
  2. Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το λάδι και καβουρντίζουμε το σιμιγδάλι μέχρι να πάρει χρώμα
  3. Ρίχνουμε το νερό και τη ζάχαρη και βράζουμε σε χαμηλή φωτία 
  4. Προσθέτουμε τον χυμό του πορτοκαλιού και την κανέλα και ανακατεύουμε συνέχεια για να μην πιάσει στον πάτο
  5. Είναι έτοιμο όταν δεν κολλάει στα τοιχώματα
  6. Σερβίρουμε σε μπολάκια με λίγη κανέλα από πάνω

Καραμέλα Βάζου

Καραμέλα Βάζου

Ο πιο σύντομος τρόπος να φτιάξετε την πιο νόστιμη καραμέλα, οι χρήσεις της πολλές...
Επικάλυψη για κέικ, για κρέμες, για μπισκότα γεμιστά

Υλικά:
190 γρ. ζάχαρη
300 γρ. κρέμα γάλακτος
120 γρ. γλυκόζη
75 γρ. φρέσκο βούτυρο αλατισμένο

Εκτέλεση:
  1. Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε την κρέμα μαζί με τη γλυκόζη σε χαμηλή φωτιά
  2. Ρίχνουμε το 1/5 της ζάχαρης σε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε δυνατή φωτιά
  3. Όταν αρχίσει να παίρνει σκούρο χρώμα ρίχνουμε σταδιακά και την υπόλοιπη
  4. Αφηνουμε τη ζάχαρη να πάρει σκούρο χρώμα
  5. Αδειάζουμε την κρέμα γάλακτος μέσα σ' αυτήν προσεκτικά να μην καούμεκαι να μην φουσκώσει πολύ
  6. Βράζουμε για 2-3 λεπτά
  7. Αφήνουμε να κρυώσει και όταν η θερμοκρασία του μείγματος πέσει κάτω από τους 40οC, ρίχνουμε το βούτυρο
  8. Ομοιογενοποιούμε με ένα μπλέντερ χειρός και αποθηκεύουμε σε βάζα,
  9. Διατηρείται 2-3 μήνες τουλάχιστον στο ψυγείο









Δευτέρα 2 Μαΐου 2016

Διεθνής Ημέρα Πιτόγυρου

Διεθνής Ημέρα Πιτόγυρου

Υπάρχουν διεθνείς μέρες για την υγεία, τις κοινωνικές και φυλετικές διακρίσεις και άλλα θέματα που αφορούν τον κόσμο.
Μπορεί να μην το αποφάσισε ο ΟΗΕ και να μην το ανακοίνωσε κάποιος διεθνής οργανισμός, όμως για τη Θεσσαλονίκη, την 3η Μαΐου το πιτόγυρο θα έχει την τιμητική του.

Με σχετική ανάρτηση στο facebook και περίπου 10.241 προσκεκλημένους, δαιμόνιοι Θεσσαλονικείς αποφάσισαν να τιμήσουν τη σπουδαία ανακάλυψη του πιτόγυρου.

Φυσικά από το σχετικό γκρουπ στο Facebook (International eat a pitogyro day) δε λείπουν και οι κλασικές κόντρες Αθήνας και Θεσσαλονίκης για το πώς είναι πραγματικά ένα καλαμάκι και ένα σουβλάκι.