Κρουασάν (croissant)
με ζαμπόν και κασέρι, με πραλίνα, με μαρμελάδα ή όπως αλλιώς θέλετε
- 350 γρ. γάλα
- 55 γρ. ζάχαρη
- 14 γρ. ξερή μαγιά
- 500 γρ. αλεύρι
- 350 γρ. παγωμένο βούτυρο
- μία πρέζα αλάτι
Εκτέλεση:
- Σε μια μικρή κατσαρόλα ζεσταίνουμε ελαφρώς το γάλα μέχρι τους 50οC.
- Προσθέτουμε τη μαγιά, τη ζάχαρη και μια πρέζα αλάτι, ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθούν
- Προσθέτουμε τα ¾ από το αλεύρι, ομογενοποιούμε και αφήνουμε για 5'
- Προσθέτουμε το υπόλοιπο αλεύρι και ζυμώνουμε στο χέρι μέχρι να ξεκολλάει το ζυμάρι από τα χέρια.
- Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο 1 ώρα.
- Απλώνουμε αλεύρι σε επιφάνεια εργασίας και με τον πλάστη ανοίγουμε παραλληλόγραμμο σχήμα περίπου 40x25.
- Χτυπάμε με τον πλάστη το βούτυρο ώστε να γίνει λεπτό περίπου 20x12
- Το τοποθετούμε στο κέντρο της ζύμης και διπλώνουμε τις άκρες και καλύπτουμε όλο το βούτυρο.
- Πιέζουμε με τον πλάστη σε μακρόστενο σχήμα και το διπλώνουμε στα 3 και το αφήνουμε στο ψυγείο για 1 ώρα.
- Επαναλαμβάνουμε αυτή τη διαδικασία άλλες τρεις φορές σε διάστημα κάθε 4-5 ώρες.
- Στο τέλος, το ανοίγουμε σε λεπτό πάχος μισού εκατοστού. Το κόβουμε σε λωρίδες και κάθε λωρίδα σε τρίγωνα. Κάθε τρίγωνο το τυλίγουμε σε ρολό ξεκινώντας από τη φαρδιά πλευρά.
- Τα βάζουμε σε μια λαδόκολλα σε λαμαρίνα και τα αφήνουμε για 2 ώρες ώστε να διπλασιαστούν.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200οC για περίπου 25 λεπτά, μέχρι να πάρουν χρυσαφί χρώμα.
- Αφήνουμε να κρυώσουν λίγο και καταναλώνουμε, με τη γέμιση της αρεσκείας μας

Πρόταση:
Σχηματίζουμε μεγαλύτερα κρουασάν και κατα το τύλιγμα τοποθετούμε μέσα ένα κομμάτι σοκολάτας
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου