Συνολικές προβολές σελίδας

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 27 Ιουνίου 2014

Greece: healthiest diet in the world?

Who knows if Greece will be able to make a repeat of their winning performance at Euro 2004? After losing 3-0 to Colombia in their first game the signs aren’t good, but there’s no better cuisine to eat while watching the footie than Greek food. Full of flavour and vibrant colours, and always great for sharing.
That’s why I chose Greece for Jamie’s Foodie World Cup. I’m a huge fan of Greek food, having been introduced to it properly during my time at Reading University. I never expected the town to be such a haven for the Greek community, but I had loads of Mediterranean food at all the parties they held – they are such hospitable people!
The Greek diet is regarded as one of the healthiest in the world because it’s based largely around fruit and vegetables, wholegrains pasta and rice, fish, and a small amount of cheese and yoghurt.  Non-meat protein sources include beans and legumes like fava, split peas and lentils are also a popular staple, usually used in soups, stews and salads.  You might notice these array of foods don’t differ hugely from what I regard as a healthy balanced diet.
The Greeks are also famous for their love of olive oil, which is lower in saturated fat than butter, so a good choice for cooking. If you’ll forgive some geeky science, recent evidence published by the PNAS (Proceedings of the National Academy of Sciences) journal shows that the combination of olive oil and leafy salad or vegetables is what gives the Mediterranean diet its healthy edge, because the formation of nitro fatty acids between the two food groups lowers blood pressure. So I recommend that as a side whatever you’re eating!
Sadly though, even Greece appears to have become a victim to the global obesity epidemic and has struggled to stick to its healthy lifestyle and image. According to the World Health Organisation, 33% of 11-year-old boys and girls in Greece are overweight, which is actually the highest prevalence in Europe.
It’s likely down to the pop up of fast food outlets in the major cities and increased access to processed food high in fat, sugar and salt. Also, if you’ve ever tried saganaki – basically a fried hard cheese – then you’ll know it’s a wildly indulgent dish, but delicious all the same.  A nod should also be given to tiropita, otherwise known as cheese pie.
For some delicious Greek-inspired recipes to watch when the footie is on, my favourite is Jamie’s twist on Greek chicken with couscous, which everyone can tuck in to and help themselves.
greek chicken and couscous
To accompany this, there’s a great recipe on JO.com for a very simple Greek salad, although the key to getting this right is to use the best olive oil you can afford for the dressing and use the ripest tomatoes you can get your hands, so to maximise the flavour!
I’m not sure of Greece’s chances of winning the World Cup, but they certainly win when it comes to the dinner table.
simple greek salad

Δευτέρα 9 Ιουνίου 2014

Pizza

Pizza

Εύκολη και γρήγορη

ΥΛΙΚΑ
  1. 400γρ αλέυρι για πίτσα 00
  2. 100γρ σιμιγδάλι ψιλό
  3. 7γρ μαγιά ξερή
  4. 300γρ Χλιαρό νερό
  5. 1κγ αλάτι
  6. 1/2 κσ ζάχαρη
  7. 1κγ πάπρικα καπνιστή
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
  • Ζεσταίνουμε το νερό και διαλύουμε τη μαγιά, τη ζάχαρη, το αλάτι και την πάπρικα
  • Ρίχνουμε σε μια μπασίνα το αλέυρι με το σιμιγδάλι
  • Δημιουργούμε μια λακούβα στη μέση και ρίχνουμε το χλιαρό νερό
  • Ανακατεύουμε με πηρούνι και μόλις σφίξει συνεχίζουμε με το χέρι.
  • Μόλις δημιουργηθεί μια σφιχτή ζύμη και δεν κολλάει (ίσως χρειαστεί λίγο επιπλέον αλέυρι), σκεπάζουμε και αφήνουμε σε ζεστό μέρος περίπου 2 ώρες μέχρι να διπλασιαστεί ο όγκος
  • Μόλις είναι έτοιμη η ζύμη την ανοίγουμε περίπου 0,5 εκ και απλώνουμε στο ταψί
  •  Ρίχνουμε τα υλικά της επιλογής μας (σάλτσα ντομάτας, τριμμένα κασέρια, αλαντικά κ.α.)
  • Ψήνουμε στους 170οC για 20 λεπτά

Συμβουλή: Μην χρησιμοποιήσετε περισσότερα απο 4 υλικά, όσο λιγότερα τόσο καλύτερα

Τρίτη 3 Ιουνίου 2014

Τούρτα Σοκόλα-ση

Τούρτα Σοκόλα-ση

Τούρτα Σοκόλα-ση

Τούρτα σοκολάτα με σοκολατένια βάση, πάστα μερέντας και γκαζάζ σοκολάτας...
Α. Μπισκουί σοκολάτας
ΥΛΙΚΑ
  1. 300γρ ασπράδια
  2. 250γρ ζάχαρη
  3. 200γρ κρόκοι
  4. 2 δόσεις βανίλιες
  5. 100γρ αλέυρι μαλακό
  6. 100γρ κορν φλάουρ
  7. 50γρ κακάο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
  • Χτυπάμε τα ασπράδια σε μαρέγκα και προσθέτουμε είχνωντας βροχιδών τη ζάχαρη 
  • Προσθέτουμε τους κρίκους και τη βανίλια και χτυπάμε σε χαμηλή ταχύτητα
  • Ρίχνουμε το αλέυρι, το κορν φλάουρ και το κακάο και ανακατεύουμε απαλά με μια μαρίζ
  • Ψήνουμε στους 190οC για 7 λεπτά και μετά αφήνουμε να κρυώσει καλά
 
Β. Μους Σοκολάτας Γάλακτος
ΥΛΙΚΑ
  1. 140γρ κρόκοι
  2. 1 βανίλια
  3. 100γρ ζάχαρη
  4. 20γρ Νερό
  5. 350γρ Σοκολάτα γάλακτος λιωμένη
  6. 550γρ κρέμα γάλακτος
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
  • Χτυπάμε τους κρόκους με τη βανίλια μέχρι να ασπρισουν
  • Ρίχνουμε σε ζεστό τηγάνι τη ζάχαρη με το νερό και αφήνουμε να γίνει καραμέλα μέχρι τους 125οC και το ρίχνουμε στους κρόκους ενώ χτυπάμε στο μίξερ
  • Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος σε σαντιγύ και ανακατεύουμε τη μισή με τη λιωμένη σοκολάτα
  • Το μίγμα κρόκων με την καραμέλα ονομάζεται "σαμπαγιόν" και αφού κρυώσει το ανακατεύουμε με το μίγμα σοκολάτας με σαντιγύ.
  • Αναμιγνύουμε την υπόλοιπη σαντιγυ και ανακατελυουμε απαλά
 
 
Γ. Πάστα Μερέντας
ΥΛΙΚΑ
  1. 400γρ Μερέντα
  2. 200γρ Κρέμα γάλακτος
  3. 5 φύλλα ζελατίνας
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
  • Δουλεύουμε την πραλίνα με την μισή κρέμα γάλακτος
  • Ζεσταίνουμε την υπόλοιπη κρέμα γάλακτος και προσθέτουμε τα φύλλα ζελατίνας
  • Αναμιγνύουμε τα 2 μίγματα και ομογενοποιούμε
  • Απλώνουμε την πάστα σε ένα τσέρκι 16-18 εκ με ύψος 1 εκ
  • Βάζουμε στο ψυγείο να κρυώσει


Δ.Γκανάζ Σοκολάτας
ΥΛΙΚΑ
  1. 300γρΚουβερτούρα
  2. 100γρ Κρέμα γάλακτος
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
  • Ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος και τη ρίχνουμε πάνω στην ψιλοκομμένη κουβερτούρα

ΣΥΝΑΡΜΟΛΟΓΗΣΗ

  • Κόβουμε το μπισκουί στο σχήμα που θέλουμε (2 κομμάτια), λίγο πιο μικρό από το τσέρκι
  • Βάζουμε το μπισκουί στο κέντρο του τσέρκι και ρίχνουμε το 1/3 της μους και το βάζουμε στο ψυγείο
  • Μόλις σφίξει η κρέμα βάζουμε από πάνω την πάστα μερέντας και άλλο 1/3 της μους και βάζουμε πάλι στο ψυγείο
  • Μόλις σφίξει βάζουμε το δεύτερο κομμάτι μπισκουί και την υπόλοιπη κρέμα και βάζουμε στην κατάψυξη.
  • Βγάζουμε μόλις παγώσει καλά και ξεφορμάρουμε
  • Ρίχνουμε τη Γκανάζ και αφήνουμε στο ψυγείο


Τρίτη 29 Απριλίου 2014

Η ιστορία του μπαμπά

Η ιστορία του μπαμπά


Χάρη σε έναν φαφούτη βασιλιά του 18ου αιώνα απολαμβάνουμε σήμερα ένα μεθυστικό γλυκό. Οι μεταβολές που υπέστη στο μεταξύ ήταν μόνο προς το καλύτερο.
Συνήθως, τα παραδοσιακά γλυκά έχουν ιστορία που πλησιάζει το μύθο. Στην περίπτωση του μπαμπά, όμως, η ιστορία είναι ακριβής. Το μπαμπά με ρούμι, που στο ξεκίνημά του ήταν μπαμπά με μάλαγα (γλυκό κρασί), είναι έργο του Νικόλα Στόρερ, ζαχαροπλάστη του βασιλιά Στανισλάς της Πολωνίας, του οποίου η κόρη παντρεύτηκε τον Γάλλο βασιλιά Λουδοβίκο ΙΕ΄. Όλα αυτά στο τέλος του 18ου αιώνα. Ο Στανισλάς ζούσε στην εξορία και δεν είχε δόντια. Όταν του έστειλαν μια πολωνέζικη μπριός που είχε στεγνώσει, ο Στόρερ την πότισε με κρασί της Μάλαγας που είχε αρωματίσει με κρόκο (σαφράν) και πρόσθεσε κρέμα ζαχαροπλαστικής, σταφίδες και φρέσκα σταφύλια. Αν και ορισμένοι θέλουν το όνομά του να προέρχεται από τον Αλί Μπαμπά, που διάβαζε εκείνη την εποχή ο Στανισλάς, στην πραγματικότητα το όνομα αυτού του πολωνο-ρωσικού γλυκού προέρχεται από τη γνωστή λέξη «μπαμπούσκα» (μπάμπσκα ή μπάμπσια στα πολωνικά), που σημαίνει γιαγιά.

Το γλυκό, κατά τη διάρκεια των χρόνων, υπέστη διάφορες μεταβολές: ποτίστηκε με λικέρ, με ρούμι, με σιρόπι ρουμιού, ενώ την κρέμα ζαχαροπλαστικής αντικατέστησε η σαντιγί. Σήμερα εξακολουθούμε να βρίσκουμε στην Πολωνία και τη Ρωσία το αρχικό γλυκό, που θυμίζει τις φούστες των γιαγιάδων των εκεί περιοχών. Το μπαμπά με ρούμι υπέστη άλλη μία μεταβολή, για να γίνει το κωνικό ατομικό γλυκό που φέρει το όνομα του διάσημου Μπριγιά Σαβαρέν, συγγραφέα της «Φυσιολογίας της γεύσης». 

Η έρευνα έχει μερικές φορές εκπλήξεις. Έτσι, ψάχνοντας για την ιστορία του γλυκού, βρήκα το ζαχαροπλαστείο του Νικόλα Στόρερ, το οποίο άνοιξε το 1730, όταν αυτός εγκατέλειψε τις Βερσαλλίες. Υπάρχει ακόμα στην οδό Μοντοργκέιγ, στο 2ο διαμέρισμα του Παρισιού. Εκεί μπορεί κανείς να φάει μπαμπά με ρούμι, αλλά και άλλα γλυκά με ιστορία, φτιαγμένα με συνταγές εποχής, λίγο εκτός μόδας πλέον, αφού είναι μικρές θερμιδικές βόμβες.

Τρίτη 8 Απριλίου 2014

Μους σοκολάτας...

Μους Σοκολάτας


Μια απλή και εύκολη συνταγή για μους σοκολάτας

ΥΛΙΚΑ
  1. 4 αυγά
  2. 125 γρ ζάχαρη
  3. 100γρ βούτυρο
  4. 150γρ σοκολάτα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
  • Χτυπάμε στο μίξερ τα αυγά με την ζάχαρη μέχρι να ασπρίσουν
  • Σε μπαιν μαρί λιώνουμε τη σοκολάτα και προσθέτουμε το βούτυρο
  • Προσθέτουμε τη σοκολάτα με το βούτυρο στο μίγμα με τα αυγά και ανακατεύουμε απαλά από κάτω προς τα επάνω για να μην "πέσει"
  • Γεμίζουμε μπόλ ή ποτήρια και βάζουμε στο ψυγείο

Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2014

ΤΥΡΑΜΙΣΟΥ

ΤΥΡΑΜΙΣΟΥ (Καλύτερο από της "μαμας")

Το γνήσιο Tiramisu φτιάχνετε με μαρέγκα και mascarpone, είναι απλό, γρήγορο και νόστιμο.

ΥΛΙΚΑ
  1. 250 γρ mascarpone
  2. 2 ασπράδια
  3. 2 κρόκοι
  4. 25 γρ ζάχαρη 
  5. 80 γρ άχνη
  6. savoyard (Σαβαγιάρ)
  7. Espresso 
  8. Κακάo σκόνη
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
  • Χτυπάμε τα ασπράδια με την ζάχαρη μέχρι να γίνει μαρέγκα (πρέπει να γυρνάμε το σκεύος ανάποδα και να μην πέφτει)
  • Σε άλλο σκεύος χτυπάμε το μασκαρπόνε με την άχνη, και προσθέτουμε τους κρόκους
  • Προσθέτουμε την μαρέγκα και ανακατεύουμε προσεκτικά με τη μαρίζ (από κάτω προς τα πάνω)
  • Βουτάμε τα savoyard (Σαβαγιάρ) στον καφέ, τα στρώνουμε στη φόρμα και προσθέτουμε την κρέμα
  • Χρησιμοποιύμε λίγο κακάο για Ντεκόρ

Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2014

Η ιστορία της πίτσας

 Η ιστορία της πίτσας

 

Η ιστορία της πίτσας ξεκινά από την αρχαιότητα, μερικοί την τοποθετούν στην νεολιθική εποχή. Μερικές χιλιάδες χρόνια πριν ο άνθρωπος ασχοληθεί με την γεωργία, μάζευε τους σπόρους του σιταριού και μετά τους άλεθε και τρέφονταν με αυτούς. Στην συνέχεια ανακάλυψε ότι μπορούσε να ζυμώσει με νερό τον αλεσμένο σπόρο και να τον ψήσει σε καυτές πέτρες.
Το επόμενο βήμα έγινε όταν ανακαλύφθηκε η αρχή του φουσκώματος της ζύμης και εφευρέθηκε ο πρώτος φούρνος.
Οι άνθρωποι που το έκαναν αυτό άνοιξαν τον δρόμο για την κατάκτηση του ψωμιού, της πίτας και της πίτσας. Αυτά τα ψωμιά μερικές φορές ήταν εμπλουτισμένα με ελιές, μέλι, σταφίδες, κλπ.
Κατά τα ιστορικά χρόνια, οι Ετρούσκοι ετοιμάζανε τις πίτες σε πιάτα και επάνω τοποθετούσαν το κυρίως φαγητό και στην συνέχεια το τρώγανε μαζί. Οι Έλληνες αντίθετα ανέπτυξαν μια σημαντική παράδοση στην προετοιμασία των πιτών: εκτός από τις ειδικές κριθαρένιες πίτες τα λεγόμενα αχίλλεια, υπήρχε επίσης η μάζα, μια μεγάλη πίτα που αποτελούνταν από μια ζύμη από κριθαρένιο αλεύρι με νερό και κρασί και η πλακους, μια στρόγγυλη πίτα με τυρί, η οποία στην Αθήνα είχε μεγάλη επιτυχία. Επίσης στην αρχαία Ρώμη μιλάνε για μία μεγάλη ποικιλία από πίτες: καρυκευμένες με ελαιόλαδο, λαχανικά και μέλι, με τυρί και σκόρδο, με πράσα και ρεβίθια, κλπ.
Γύρω στο 1000 στην Νάπολι μιλάνε για το lagano και την picea: πρόκειται για ένα στρόγγυλο ζυμάρι καλυμμένο με διάφορα υλικά και ψημένο στον φούρνο. Τον 17ο αιώνα αρχίζουν να χρησιμοποιούν τον όρο πίτσα για να δείξουν την κλασσική πίτσα που γνωρίζουμε και επίσης άλλους τύπους πίτας γεμιστές ή καρυκευμένες.
Πρέπει όμως να περιμένουμε τον 18ο αιώνα για να έχουμε την πρώτη πίτσα με ντομάτα.
Όπως και να'χει όμως η ημερομηνία σύμβολο της πίτσας είναι όταν ανακαλύφθηκε η πίτσα μαργαρίτα το 1889. Σε αυτό το σημείο πρέπει να αναφέρουμε το επεισόδιο από το οποίο πήρε το όνομά της, αυτή η πίτσα. Το 1889 ο βασιλιάς Ουμπέρτο Α΄ με την βασίλισσα Μαργαρίτα επισκέφτηκαν την Νάπολι. Η βασίλισσα ήταν περίεργη για την πίτσα που δεν είχε φάει ποτέ αλλά είχε ακούσει για αυτή∙ έτσι κάλεσε στο παλάτι τον πιο διάσημο παρασκευαστή πίτσας στην Νάπολι. Ο παρασκευαστής ετοίμασε μερικές πίτσες ανάμεσα στις οποίες μία με μοτσαρέλλα, ντομάτα και βασιλικό δηλ. τα χρώματα της ιταλικής σημαίας ∙ αυτή η πίτσα ενθουσίασε ιδιαίτερα την βασίλισσα Μαργαρίτα και έτσι ο παρασκευαστής της πίτσας της έδωσε το όνομα μαργαρίτα προς τιμήν της βασίλισσας.
Στις μέρες μας η πίτσα είναι γνωστή σε όλο τον κόσμο ως αυθεντικός αντιπρόσωπος της γαστρονομικής ιταλικής κουλτούρας, συνώνυμο της μεσογειακής διατροφής.
  Θρεπτική επιλογή
Η ναπολιτάνικη πίτσα αποτελεί την παλαιότερη μορφή fast-food στην Μεσόγειο. Είναι ένας καλύτερος διατροφικά προπομπός των cheesburger με πατάτες τηγανιτές ή των τοστ και των σάντουϊτς. H επιτυχία της πίτσας οφείλεται σε πολλούς λόγους: είναι εύγευστη, εύκολη στην προετοιμασία και ικανοποιεί τις ανάγκες ενός γρήγορου γεύματος του μοντέρνου κόσμου. Σε διατροφικό και θρεπτικό επίπεδο, αντίθετα, όλα εξαρτώνται από την φαντασία του μάγειρα που δεν περιορίζεται στην παραδοσιακή συνταγή της ναπολιτάνικης κουζίνας όπου νερό, αλεύρι, μαγιά, ντομάτα, σκόρδο και λάδι χωρίς καν την μοτσαρέλλα , αντιπροσώπευαν τα βασικά συστατικά. Σήμερα, στην πίτσα προστίθενται μανιτάρια, αντσούγιες, ζαμπόν, σαλάμι, μύδια, κρεμμύδια, τουρσιά, ελιές, ρόκα, σε ποικίλους συνδυασμούς, όλα υλικά γαστρονομικά αξιόλογα.
Ένα τόσο αρχαίο φαγητό ανταποκρίνεται τέλεια στους σύγχρονους διατροφικούς προσανατολισμούς, όσων αφορά τους υδρογονάνθρακες και την αποταμίευση κεκορεσμένων λιπαρών και ζωικών πρωτεϊνών ∙ η ποσότητα είναι αυτή που καθορίζει την υποθερμιδική επιλογή, σε σχέση με ένα τοστ με τυρί και ζαμπόν ή ένα χάμπουργκερ με πατάτες τηγανιτές.
 Τα συστατικά
Η γνήσια ναπολιτάνικη πίτσα είναι φτιαγμένη με σιταρένιο αλεύρι, γαρνιρισμένη με φρέσκες ντομάτες, μοτσαρέλλα, παρθένο ελαιόλαδο και αλάτι. Το ψήσιμο θα πρέπει να γίνει σε φούρνο με ξύλα σε θερμοκρασία μεταξύ 350ο και 450ο. Το ιδανικό ξύλο είναι της βελανιδιάς και της ελιάς, για να μην απελευθερώνονται μυρωδιές και καπνιά παρά μόνο άρωμα. Κατά συνέπεια μια παραδοσιακή πίτσα μαργαρίτα πρέπει να ζυγίζει βγαίνοντας από τον φούρνο 210 γρ. και δεν έχει πάνω από 500 θερμίδες.
 Οι αριθμοί
Στην Ιταλία παράγονται 56 εκατομμύρια στρόγγυλες πίτσες την εβδομάδα, δηλ. 3 δις πίτσες τον χρόνο. Το 38% των ιταλών τις καταναλώνει σε μία από τις 20.000 πιτσαρίες και το 27% προτιμά να τις φτιάχνει και να τις καταναλώνει στο σπίτι, το 28% τις αγοράζει από την πιτσαρία και τις καταναλώνει στο σπίτι και το 7% τις αγοράζει κατεψυγμένες από το σούπερ μάρκετ. Ο τζίρος που κάνουν οι πιτσαρίες ανέρχεται σε περισσότερα από 2 δις Ευρώ.