Συνολικές προβολές σελίδας

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 11 Μαρτίου 2016

ΤΑΡΤΑ ΜΕ ΚΑΡΑΜΕΛΑ ΚΑΙ ΣΟΚΟΛΑΤΑ

ΤΑΡΤΑ ΜΕ ΚΑΡΑΜΕΛΑ ΚΑΙ ΣΟΚΟΛΑΤΑ

Άμα είναι να χαλάσουμε τη δίαιτα ας αξίζει τον... λόγο

ΥΛΙΚΑ (για την τάρτα)
Ζύμη

  • 150 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 80 γρ. άχνη ζάχαρη
  • 40 γρ. αμύγδαλα λευκά αλεσμένα σε σκόνη
  • 125 γρ. βούτυρο αγελάδας, τεμαχισμένο
  • 1 κρόκος αυγού
  • - See more at: http://www.steliosparliaros.gr/paidika/me-zaxarouxo/tarta-me-zaxarouxo-sokolata/#sthash.SAYWQjlg.dpuf
    1. 150 γρ. αλεύρι
    2. 80 γρ άχνη
    3. 40 γρ αμύγδαλα σε σκόνη
    4. 125 γρ βούτυρο αγελάδος (σε θερμοκρασία δωματίου)
    5. 1 κρόκος

    ΥΛΙΚΑ (για τις κρέμες)
    Ζύμη

  • 150 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 80 γρ. άχνη ζάχαρη
  • 40 γρ. αμύγδαλα λευκά αλεσμένα σε σκόνη
  • 125 γρ. βούτυρο αγελάδας, τεμαχισμένο
  • 1 κρόκος αυγού
  • - See more at: http://www.steliosparliaros.gr/paidika/me-zaxarouxo/tarta-me-zaxarouxo-sokolata/#sthash.SAYWQjlg.dpuf
    1. 800 γρ. ζαχαρούχο γάλα
    2. 80 γρ μέλι
    3. 200 γρ κρέμα γάλακτος φυτική
    4. 200 γρ κουβερτούρα γάλακτος ΙΟΝ


    ΕΚΤΕΛΕΣΗ
    • Χτυπάμε στο φτερό του μίξερ όλα τα υλικά για τη ζύμη μέχρι να ξεκολλάει από τον κάδο
      Ζύμη
    • Ανοίγουμε τη ζύμη περίπου 3 εκ. πάχος και στρωνουμε σε φόρμα για τάρτα 22εκ
    • Απλώνουμε μια λαδόκολλα και γεμίζουμε ρεβύθια ή ρύζι
    • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170οC για 10-15 λεπτά
    • Αφήνουμε να κρυώσει καλά
    • Βράζουμε σε κατσαρόλα το ζαχαρούχο με το μέλι μέχρι να πάρει χρυσαφί χρώμα, και ρίχονουμε πάνω στην τάρτα
    • Βάζουμε στο ψυγείο και αφήνουμε να κρυώσει πολύ καλά
    • Ψιλοκόβουμε την κουβερτούρα
    • Βάζουμε την κρέμα γάλακτος να πάρει μια βράση και ρίχνουμε πάνω στη τεμαχισμένη κουβερτούρα
    • Ανακατεύουμε και ομογενοποιούμε με μια σπάτουλα σιλικόνης
    • Περιμένουμε να πέσει λίγο η θερμοκρασία και ρίχνουμε στην τάρτα
    • Βάζουμε 2-3 ώρες στο ψυγείο να κρυώσει καλά.
    • Αφήνουμε και σερβίρουμε πάντα σε θερμοκρασία δωματίου
      Ζύμη

    Παρασκευή 27 Ιουνίου 2014

    Greece: healthiest diet in the world?

    Who knows if Greece will be able to make a repeat of their winning performance at Euro 2004? After losing 3-0 to Colombia in their first game the signs aren’t good, but there’s no better cuisine to eat while watching the footie than Greek food. Full of flavour and vibrant colours, and always great for sharing.
    That’s why I chose Greece for Jamie’s Foodie World Cup. I’m a huge fan of Greek food, having been introduced to it properly during my time at Reading University. I never expected the town to be such a haven for the Greek community, but I had loads of Mediterranean food at all the parties they held – they are such hospitable people!
    The Greek diet is regarded as one of the healthiest in the world because it’s based largely around fruit and vegetables, wholegrains pasta and rice, fish, and a small amount of cheese and yoghurt.  Non-meat protein sources include beans and legumes like fava, split peas and lentils are also a popular staple, usually used in soups, stews and salads.  You might notice these array of foods don’t differ hugely from what I regard as a healthy balanced diet.
    The Greeks are also famous for their love of olive oil, which is lower in saturated fat than butter, so a good choice for cooking. If you’ll forgive some geeky science, recent evidence published by the PNAS (Proceedings of the National Academy of Sciences) journal shows that the combination of olive oil and leafy salad or vegetables is what gives the Mediterranean diet its healthy edge, because the formation of nitro fatty acids between the two food groups lowers blood pressure. So I recommend that as a side whatever you’re eating!
    Sadly though, even Greece appears to have become a victim to the global obesity epidemic and has struggled to stick to its healthy lifestyle and image. According to the World Health Organisation, 33% of 11-year-old boys and girls in Greece are overweight, which is actually the highest prevalence in Europe.
    It’s likely down to the pop up of fast food outlets in the major cities and increased access to processed food high in fat, sugar and salt. Also, if you’ve ever tried saganaki – basically a fried hard cheese – then you’ll know it’s a wildly indulgent dish, but delicious all the same.  A nod should also be given to tiropita, otherwise known as cheese pie.
    For some delicious Greek-inspired recipes to watch when the footie is on, my favourite is Jamie’s twist on Greek chicken with couscous, which everyone can tuck in to and help themselves.
    greek chicken and couscous
    To accompany this, there’s a great recipe on JO.com for a very simple Greek salad, although the key to getting this right is to use the best olive oil you can afford for the dressing and use the ripest tomatoes you can get your hands, so to maximise the flavour!
    I’m not sure of Greece’s chances of winning the World Cup, but they certainly win when it comes to the dinner table.
    simple greek salad

    Δευτέρα 9 Ιουνίου 2014

    Pizza

    Pizza

    Εύκολη και γρήγορη

    ΥΛΙΚΑ
    1. 400γρ αλέυρι για πίτσα 00
    2. 100γρ σιμιγδάλι ψιλό
    3. 7γρ μαγιά ξερή
    4. 300γρ Χλιαρό νερό
    5. 1κγ αλάτι
    6. 1/2 κσ ζάχαρη
    7. 1κγ πάπρικα καπνιστή
    ΕΚΤΕΛΕΣΗ
    • Ζεσταίνουμε το νερό και διαλύουμε τη μαγιά, τη ζάχαρη, το αλάτι και την πάπρικα
    • Ρίχνουμε σε μια μπασίνα το αλέυρι με το σιμιγδάλι
    • Δημιουργούμε μια λακούβα στη μέση και ρίχνουμε το χλιαρό νερό
    • Ανακατεύουμε με πηρούνι και μόλις σφίξει συνεχίζουμε με το χέρι.
    • Μόλις δημιουργηθεί μια σφιχτή ζύμη και δεν κολλάει (ίσως χρειαστεί λίγο επιπλέον αλέυρι), σκεπάζουμε και αφήνουμε σε ζεστό μέρος περίπου 2 ώρες μέχρι να διπλασιαστεί ο όγκος
    • Μόλις είναι έτοιμη η ζύμη την ανοίγουμε περίπου 0,5 εκ και απλώνουμε στο ταψί
    •  Ρίχνουμε τα υλικά της επιλογής μας (σάλτσα ντομάτας, τριμμένα κασέρια, αλαντικά κ.α.)
    • Ψήνουμε στους 170οC για 20 λεπτά

    Συμβουλή: Μην χρησιμοποιήσετε περισσότερα απο 4 υλικά, όσο λιγότερα τόσο καλύτερα

    Τρίτη 3 Ιουνίου 2014

    Τούρτα Σοκόλα-ση

    Τούρτα Σοκόλα-ση

    Τούρτα Σοκόλα-ση

    Τούρτα σοκολάτα με σοκολατένια βάση, πάστα μερέντας και γκαζάζ σοκολάτας...
    Α. Μπισκουί σοκολάτας
    ΥΛΙΚΑ
    1. 300γρ ασπράδια
    2. 250γρ ζάχαρη
    3. 200γρ κρόκοι
    4. 2 δόσεις βανίλιες
    5. 100γρ αλέυρι μαλακό
    6. 100γρ κορν φλάουρ
    7. 50γρ κακάο
    ΕΚΤΕΛΕΣΗ
    • Χτυπάμε τα ασπράδια σε μαρέγκα και προσθέτουμε είχνωντας βροχιδών τη ζάχαρη 
    • Προσθέτουμε τους κρίκους και τη βανίλια και χτυπάμε σε χαμηλή ταχύτητα
    • Ρίχνουμε το αλέυρι, το κορν φλάουρ και το κακάο και ανακατεύουμε απαλά με μια μαρίζ
    • Ψήνουμε στους 190οC για 7 λεπτά και μετά αφήνουμε να κρυώσει καλά
     
    Β. Μους Σοκολάτας Γάλακτος
    ΥΛΙΚΑ
    1. 140γρ κρόκοι
    2. 1 βανίλια
    3. 100γρ ζάχαρη
    4. 20γρ Νερό
    5. 350γρ Σοκολάτα γάλακτος λιωμένη
    6. 550γρ κρέμα γάλακτος
    ΕΚΤΕΛΕΣΗ
    • Χτυπάμε τους κρόκους με τη βανίλια μέχρι να ασπρισουν
    • Ρίχνουμε σε ζεστό τηγάνι τη ζάχαρη με το νερό και αφήνουμε να γίνει καραμέλα μέχρι τους 125οC και το ρίχνουμε στους κρόκους ενώ χτυπάμε στο μίξερ
    • Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος σε σαντιγύ και ανακατεύουμε τη μισή με τη λιωμένη σοκολάτα
    • Το μίγμα κρόκων με την καραμέλα ονομάζεται "σαμπαγιόν" και αφού κρυώσει το ανακατεύουμε με το μίγμα σοκολάτας με σαντιγύ.
    • Αναμιγνύουμε την υπόλοιπη σαντιγυ και ανακατελυουμε απαλά
     
     
    Γ. Πάστα Μερέντας
    ΥΛΙΚΑ
    1. 400γρ Μερέντα
    2. 200γρ Κρέμα γάλακτος
    3. 5 φύλλα ζελατίνας
    ΕΚΤΕΛΕΣΗ
    • Δουλεύουμε την πραλίνα με την μισή κρέμα γάλακτος
    • Ζεσταίνουμε την υπόλοιπη κρέμα γάλακτος και προσθέτουμε τα φύλλα ζελατίνας
    • Αναμιγνύουμε τα 2 μίγματα και ομογενοποιούμε
    • Απλώνουμε την πάστα σε ένα τσέρκι 16-18 εκ με ύψος 1 εκ
    • Βάζουμε στο ψυγείο να κρυώσει


    Δ.Γκανάζ Σοκολάτας
    ΥΛΙΚΑ
    1. 300γρΚουβερτούρα
    2. 100γρ Κρέμα γάλακτος
    ΕΚΤΕΛΕΣΗ
    • Ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος και τη ρίχνουμε πάνω στην ψιλοκομμένη κουβερτούρα

    ΣΥΝΑΡΜΟΛΟΓΗΣΗ

    • Κόβουμε το μπισκουί στο σχήμα που θέλουμε (2 κομμάτια), λίγο πιο μικρό από το τσέρκι
    • Βάζουμε το μπισκουί στο κέντρο του τσέρκι και ρίχνουμε το 1/3 της μους και το βάζουμε στο ψυγείο
    • Μόλις σφίξει η κρέμα βάζουμε από πάνω την πάστα μερέντας και άλλο 1/3 της μους και βάζουμε πάλι στο ψυγείο
    • Μόλις σφίξει βάζουμε το δεύτερο κομμάτι μπισκουί και την υπόλοιπη κρέμα και βάζουμε στην κατάψυξη.
    • Βγάζουμε μόλις παγώσει καλά και ξεφορμάρουμε
    • Ρίχνουμε τη Γκανάζ και αφήνουμε στο ψυγείο


    Τρίτη 29 Απριλίου 2014

    Η ιστορία του μπαμπά

    Η ιστορία του μπαμπά


    Χάρη σε έναν φαφούτη βασιλιά του 18ου αιώνα απολαμβάνουμε σήμερα ένα μεθυστικό γλυκό. Οι μεταβολές που υπέστη στο μεταξύ ήταν μόνο προς το καλύτερο.
    Συνήθως, τα παραδοσιακά γλυκά έχουν ιστορία που πλησιάζει το μύθο. Στην περίπτωση του μπαμπά, όμως, η ιστορία είναι ακριβής. Το μπαμπά με ρούμι, που στο ξεκίνημά του ήταν μπαμπά με μάλαγα (γλυκό κρασί), είναι έργο του Νικόλα Στόρερ, ζαχαροπλάστη του βασιλιά Στανισλάς της Πολωνίας, του οποίου η κόρη παντρεύτηκε τον Γάλλο βασιλιά Λουδοβίκο ΙΕ΄. Όλα αυτά στο τέλος του 18ου αιώνα. Ο Στανισλάς ζούσε στην εξορία και δεν είχε δόντια. Όταν του έστειλαν μια πολωνέζικη μπριός που είχε στεγνώσει, ο Στόρερ την πότισε με κρασί της Μάλαγας που είχε αρωματίσει με κρόκο (σαφράν) και πρόσθεσε κρέμα ζαχαροπλαστικής, σταφίδες και φρέσκα σταφύλια. Αν και ορισμένοι θέλουν το όνομά του να προέρχεται από τον Αλί Μπαμπά, που διάβαζε εκείνη την εποχή ο Στανισλάς, στην πραγματικότητα το όνομα αυτού του πολωνο-ρωσικού γλυκού προέρχεται από τη γνωστή λέξη «μπαμπούσκα» (μπάμπσκα ή μπάμπσια στα πολωνικά), που σημαίνει γιαγιά.

    Το γλυκό, κατά τη διάρκεια των χρόνων, υπέστη διάφορες μεταβολές: ποτίστηκε με λικέρ, με ρούμι, με σιρόπι ρουμιού, ενώ την κρέμα ζαχαροπλαστικής αντικατέστησε η σαντιγί. Σήμερα εξακολουθούμε να βρίσκουμε στην Πολωνία και τη Ρωσία το αρχικό γλυκό, που θυμίζει τις φούστες των γιαγιάδων των εκεί περιοχών. Το μπαμπά με ρούμι υπέστη άλλη μία μεταβολή, για να γίνει το κωνικό ατομικό γλυκό που φέρει το όνομα του διάσημου Μπριγιά Σαβαρέν, συγγραφέα της «Φυσιολογίας της γεύσης». 

    Η έρευνα έχει μερικές φορές εκπλήξεις. Έτσι, ψάχνοντας για την ιστορία του γλυκού, βρήκα το ζαχαροπλαστείο του Νικόλα Στόρερ, το οποίο άνοιξε το 1730, όταν αυτός εγκατέλειψε τις Βερσαλλίες. Υπάρχει ακόμα στην οδό Μοντοργκέιγ, στο 2ο διαμέρισμα του Παρισιού. Εκεί μπορεί κανείς να φάει μπαμπά με ρούμι, αλλά και άλλα γλυκά με ιστορία, φτιαγμένα με συνταγές εποχής, λίγο εκτός μόδας πλέον, αφού είναι μικρές θερμιδικές βόμβες.

    Τρίτη 8 Απριλίου 2014

    Μους σοκολάτας...

    Μους Σοκολάτας


    Μια απλή και εύκολη συνταγή για μους σοκολάτας

    ΥΛΙΚΑ
    1. 4 αυγά
    2. 125 γρ ζάχαρη
    3. 100γρ βούτυρο
    4. 150γρ σοκολάτα
    ΕΚΤΕΛΕΣΗ
    • Χτυπάμε στο μίξερ τα αυγά με την ζάχαρη μέχρι να ασπρίσουν
    • Σε μπαιν μαρί λιώνουμε τη σοκολάτα και προσθέτουμε το βούτυρο
    • Προσθέτουμε τη σοκολάτα με το βούτυρο στο μίγμα με τα αυγά και ανακατεύουμε απαλά από κάτω προς τα επάνω για να μην "πέσει"
    • Γεμίζουμε μπόλ ή ποτήρια και βάζουμε στο ψυγείο

    Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2014

    ΤΥΡΑΜΙΣΟΥ

    ΤΥΡΑΜΙΣΟΥ (Καλύτερο από της "μαμας")

    Το γνήσιο Tiramisu φτιάχνετε με μαρέγκα και mascarpone, είναι απλό, γρήγορο και νόστιμο.

    ΥΛΙΚΑ
    1. 250 γρ mascarpone
    2. 2 ασπράδια
    3. 2 κρόκοι
    4. 25 γρ ζάχαρη 
    5. 80 γρ άχνη
    6. savoyard (Σαβαγιάρ)
    7. Espresso 
    8. Κακάo σκόνη
    ΕΚΤΕΛΕΣΗ
    • Χτυπάμε τα ασπράδια με την ζάχαρη μέχρι να γίνει μαρέγκα (πρέπει να γυρνάμε το σκεύος ανάποδα και να μην πέφτει)
    • Σε άλλο σκεύος χτυπάμε το μασκαρπόνε με την άχνη, και προσθέτουμε τους κρόκους
    • Προσθέτουμε την μαρέγκα και ανακατεύουμε προσεκτικά με τη μαρίζ (από κάτω προς τα πάνω)
    • Βουτάμε τα savoyard (Σαβαγιάρ) στον καφέ, τα στρώνουμε στη φόρμα και προσθέτουμε την κρέμα
    • Χρησιμοποιύμε λίγο κακάο για Ντεκόρ